Az ellenzék szerint a demokrácia és az autokrácia, Moszkva vagy a Nyugat, a kormány szerint a háború és a béke között kell választani.

A 12 éve kormányzó Grúz Álom vezetése alatt Grúzia egyre távolodik a Nyugattól. Az ország tavaly év végén megkapta a tagjelölti státuszt az Európai Uniótól, viszont Brüsszel júliusban felfüggesztette a csatlakozási folyamatot a külföldiügynök-törvény miatt, amely kötelezi a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó civil szervezeteket és sajtóorgánumokat, hogy idegen befolyás alatt álló ügynökökként regisztráltassák magukat.

„Ez lesz az igazság pillanata, amikor a grúz népnek el kell döntenie, merre indulnak: Európa felé vagy távolabb tőle” – mondta a mai szavazásról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A Grúz Álommal négy ellenzéki párt néz szembe a választáson. A voksolás előtt mindkét tábor olyan felméréseket lobogtatott, melyek a saját győzelmét jelezték előre. Megfigyelők nem zárják ki, hogy bármilyen eredménnyel zárul is a szavazás, zavargásokba torkoll a parlamenti választás Grúziában.