A Lost in Europe nevű, felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek eltűnését feltáró oknyomozó újságírók kapták idén az Európai Parlament Daphne Caruana Galiziáról elnevezett újságírói díját – tájékoztat az uniós parlament.

Az EP beszámolója szerint a német, olasz, görög, holland, belga, ír és brit újságírók oknyomozása derített fényt arra, hogy 2021 és 2023 között legalább 51 433, átlagosan naponta mintegy 47, felnőtt kísérő nélküli gyereknek veszett nyoma Európába érkezését követően. Az oknyomozók ennél is több gyerek eltűnését sem tartják kizártnak, mivel néhány országban következetlen az esetek dokumentálása és hiányosak az adatok.

A Lost in Europe csoport már korábban is vizsgálódott eltűnt menekült kiskorúakkal kapcsolatban: a 2018 és 2020 közötti időszakban több mint 18 ezer menekült gyermek eltűnéséről számoltak be.

Az újságírói díjat 2019-ben hozta létre az Európai Parlament a máltai korrupcióellenes oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia emlékére. A kitüntetéssel a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja az EP elismerni. A díjat minden évben az újságíró meggyilkolásának évfordulóján adják át. A díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoportosulás pályázhat.