Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta tegnap az uniós helyreállítási mechanizmus keretében Románia által benyújtott harmadik kifizetési kérelem előzetes értékelését – közölte az uniós végrehajtó testület.

Az EB közleménye szerint Románia teljesítette a harmadik kifizetési kérelemhez rendelt hat célkitűzést, illetve a 68 mérföldkő közül 62-t. A nem teljesült mérföldkövek az állami vállalatok irányításának reformjához, a közlekedési beruházásokhoz és a mikrovállalkozások adórendszerének reformjához kapcsolódnak. A mechanizmus szabályainak megfelelően a nem teljesített mérföldkövekhez rendelt összegek kifizetését felfüggesztik, és a harmadik kifizetési kérelemmel igényelt összegnek csak egy részét kaphatja meg az ország.

Az EB továbbította előzetes értékelését a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságnak, amelynek négy hét áll a rendelkezésére a véleményezése kibocsátására. Az országnak egy hónapon belül el kell küldenie az EB-nek a kifogásokkal kapcsolatos megjegyzéseit.

A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság pozitív véleményezése, illetve Románia megjegyzéseinek kiértékelése után az EB elfogadja a kifizetési határozatot, majd utalják a pénzt Romániának – ismertették az eljárást. Ettől számítva hat hónap áll az ország rendelkezésére a hiányosságok pótlására. Ha ennek az időszaknak a lejártával úgy ítélik meg, hogy a problémás mérföldkövek kielégítően teljesültek, utalják az országnak a visszatartott összegeket is.