Hétfőn tettlegességig fajuló konfliktus robbant ki az ellenzéki főpolgármester és a kerületek szociáldemokrata vezetői között Bukarest egyik legforgalmasabb útkereszteződése, az Unirii tér konszolidációja körül.

Szakértők már régóta sürgetik a tér alatt futó Dâmboviţa folyót befedő, közel 100 éves betonlap szerkezeti megerősítését, a különböző politikai táborokhoz tartozó önkormányzatok közötti jogvita miatt késnek a munkálatok.

Az építmény közveszélyes állapotára hivatkozva a 4. kerület polgármestere, Daniel Baluta hétfőre virradóra bekeríttette és építési területté nyilvánította a teret egy olyan engedély alapján, amelyet 3. kerületi, ugyancsak szociáldemokrata kollégája állított ki. Dél körül Nicusor Dan főpolgármester a helyi rendőrség kíséretében kivonult a helyszínre munkagépekkel, hogy felszámolja a szerinte törvénytelen építési területet. Ezt megakadályozandó a kerületi polgármester kivezényelte a saját rendőrségét. Az országos rendőrség és a csendőrség szintén küldött alakulatokat a helyszínre, így több órán át négyféle rendfenntartó erő emberei néztek farkasszemet egymással.

A szintén szociáldemokrata prefektus felfüggesztette a főpolgármester rendeletét, ennek ellenére Daniel Baluta utasítására kedd reggelre a 4. kerületi munkások felszámolták  az Unirii téren kialakított építési területet.