Újra terjed a terrorizmus, a gyűlölet, az erőszak, a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd, és a mai generációk felelőssége ezek megállítása – üzente ma Klaus Iohannis államfő a holokauszt romániai emléknapja alkalmából. Iohannis gondolatait Cătălina Galer elnöki tanácsos ismertette a bukaresti holokauszt-emlékműnél szervezett eseményen.

Az államfő szerint a több százezer romániai zsidó deportálásának és gyötrelmes szenvedéseinek felidézése figyelmeztetés arra, hogy a történelem tragikus időszakait nem szabad elfelejteni. Egyben alkalom arra, hogy a román állam megerősítse elkötelezettségét a demokratikus értékek és az emberi méltóság tisztelete mellett.

Iohannis emlékeztetett arra, hogy a holokauszt áldozatai romániai emléknapjának bevezetése óta eltelt húsz év alatt Bukarest vállalta a felelősséget a holokauszt során történt romániai eseményekért, és példát mutatott a szörnyű időszakra való emlékezés jó gyakorlatára. Felidézte, hogy Románia betiltotta a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szervezeteket és szimbólumokat, illetve stratégiákat fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére, illetve leküzdésére. Emellett bevezették az iskolákban a Zsidó történelem. A holokauszt elnevezésű tantárgyat, és létrehozták a Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumát Bukarestben.