Pert vesztett a román állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán Adrian Severin – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A tegnapi döntés szerint a volt európai parlamenti képviselő elleni romániai büntetőeljárás során nem sérült Adrian Severin tisztességes eljáráshoz való joga.

A politikust korrupció miatt négyéves börtönbüntetésre ítélték idehaza 2016-ban. Severin ellen a vizsgálat a brit Sunday Times cikke alapján indult. A lap szerint ugyanis a politikus beleegyezett, hogy pénzért olyan módosító javaslatokat terjesszen az Európai Parlament elé, amelyek a megvesztegetői érdekeit szolgálták. A Severint megvesztegető „lobbisták” a lap riporterei voltak.

Adrian Severin 2018. április 25-én fordult panasszal az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Ebben arra hivatkozott, hogy az újságírók provokálták őt, majd a romániai bíróság az általuk készített felvételeket használta fel a büntetőeljárás során. A volt EP-képviselő a kihallgatásának körülményeit is kifogásolta. A bírák megállapították, hogy az érintett újságírók mindvégig magánemberként léptek fel, semmi sem bizonyította állami hatóságok beavatkozását.