A Ciolacu-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványon dolgozik az USR – jelentette be kedd délutáni sajtótájékoztatóján Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke. Az USR államfőjelöltje ugyanakkor arra biztatta a Nemzeti Liberális Párt elnökét, hogy támogassa a kezdeményezést. Lasconi számít az AUR szavazataira is a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájakor, azonban nem fogadja el a Románok Egyesüléséért Szövetség támogató aláírásait az indítvány benyújtása előtt.


Nicolae Ciucă liberális pártelnök „komolytalan” kezdeményezésnek nevezte az USR által bejelentett bizalmatlansági indítványt, ugyanis annak még nincs szövege, és nem is egyeztettek róla velük. A PNL elnöke emlékeztetett: pártja éppen azért kényszerült koalícióra lépni a szociáldemokratákkal, mert az USR 2021-ben kilépett a kormányból. Kijelentette: a parlament jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé az általa kívánt jobboldali kormány kialakítását, és hangsúlyozta: jómaga és pártja „a demokráciát veszélyeztető PSD” ellen harcol. Nicolae Ciucă meghívta a PNL székházába Elena Lasconit és az USR képviselőit, hogy beszéljenek „az ország jövőjéről”. Mint mondta: a hátralévő két hónap alatt, amíg az országnak új kormánya lesz, a romániai gazdasági szereplőknek felelős vezetőkre, a nyugdíjasoknak nyugdíjra, a családoknak biztonságra van szükségük, az intézményeknek pedig működniük kell.

Nicolae Ciucă meghívására Elena Lasconi azt válaszolta, hogy nem igazán világos számára, milyen meghívást intézett feléje a PNL elnöke. “Kávézzunk, miközben a PSD és Ciolacu eltörli a romániai demokráciát és érvényteleníti a jelölteket? Mindenesetre a tárgyalások nem a médián keresztül zajlanak.” – szögezte le az USR elnöke, aki szerint a dolgok egyszerűek, mint a katonaságban: igen vagy nem, jobbra vagy balra. “Tehát Ciucă úr, mit választ: pénzt és hatalmat vagy a népet?” – tette hozzá Elena Lasconi.