Közzétette az alkotmánybíróság a Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító határozatának indoklását. Eszerint az SOS Románia párt elnöke a Románia NATO- és EU-tagságával kapcsolatos megnyilvánulásaiban megkérdőjelezi az alkotmány tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséget. A taláros testület szerint nyilvános állásfoglalásai elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy Diana Şoşoacă megkérdőjelezi és figyelmen kívül hagyja az alkotmány tiszteletben tartásának kötelezettségét, amikor az állam alapvető értékeit és opcióit (…) garantáló NATO- és EU-tagság megszüntetéséről beszél. A grémium szerint megnyilvánulásai nyilvánvalóan távol állnak az alkotmány tiszteletétől és a demokrácia védelmétől, amelyek az államelnök-jelöltség feltételei.

Az alkotmánybíróság hatásköre nem terjed ki az elnökjelöltek magatartásának vizsgálatára, mert ezek szubjektív, a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozó kérdések – írta a Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító határozathoz csatolt különvéleményében Iuliana Scântei alkotmánybíró. Szerinte az alkotmánybíróság feladata annak ellenőrzésére korlátozódik, hogy teljesítik-e az államelnök-jelöltek a választáson való indulásuk bizonyos objektív jogi feltételeit. Iuliana Scântei úgy véli, hogy a szólásszabadsággal való visszaélés szankcionálása nem az alkotmánybíróság feladata, hanem más állami intézmények hatáskörébe tartozik, és csakis bírósági úton lehetséges. Közölte, hogy azért nem értett egyet a Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító alkotmánybírósági határozattal, mert az „az alkotmányban és a sarkalatos törvényekben szabályozott objektív tartalmi és formai jelölési feltételek egyikére sem hivatkozik”.

Diana Şoşoacă európai parlamenti képviselő sérelmezte az Európai Parlament egyperces felszólalásaiban, hogy az alkotmánybíróság kizárta az államelnökjelöltek közül, visszaélésnek minősítve ezt a döntést, amelynek hátterében szerinte nem alkotmányossági okok állnak. Hangsúlyozta, hogy a választásokon való indulásának valamennyi formai követelményét teljesítette.