2023. október 7-én a Hamász terroristái betörtek Izraelbe, brutálisan meggyilkoltak több mint 1200 embert, és magukkal hurcoltak 251 személyt. A túszok közül 117 térhetett eddig haza – a többség tűzszüneti és egyéb megállapodások értelmében, nyolcat pedig az izraeli hadsereg szabadított ki. Úgy becsülik, hogy csaknem száz fogoly lehet még Gázában egy évvel a terrortámadások után.

Közben a konfliktus kiszélesedni látszik. Szeptember utolsó napján az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái behatoltak Libanonba, hogy megtisztítsák a határ menti falvakat a Hezbollah jelenlététől, felszámolják a térségben található katonai objektumokat és megsemmisítsék a határ melletti alagutakat. (A Hezbollah ezek segítségével lövi egy éve rendszeresen – a gázai háború lezárását követelve – Izrael északi területeit, ahonnan a helybéliek kénytelenek voltak elmenekülni.) Előzőleg Izrael kiiktatta a Hezbollah és a Hamász vezetőjét, még azelőtt pedig csapást mért Irán damaszkuszi nagykövetségére. Ezekre adott válaszként Irán keddre virradóra közel kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre.

Salamon Márton László, a Román Kulturális Intézet tel-avivi kirendeltségének igazgatója, volt újságíró kolléga és a Bukaresti Rádió egykori jegyzetírója volt a vendégünk telefonon.