A legutóbbi rész végén beharangoztam, hogy legközelebb nagyító alá kerül a magyar népmese napja, amelyet csupa kisbetűvel kell írni. 2005 óta, a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére ünnepeljük, és azzal a céllal indult útjára, hogy a népmesék fennmaradjanak, illetve a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. Az ötletgazdák Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át jelölték ki az évről évre visszatérő jeles nap dátumának; a nagy székely mesemondó százhatvanöt éve, 1859-ben született Kisbaconban.

Mielőtt kiderülne, hogyan vallott a szülőfalujáról, a népmesékkel kapcsolatban idéznék a Magyar Olvasótársaság 2005-ös felhívásából: „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra, és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Most pedig következzen a beígért idézet, Benedek Elek vallomása a szülőfalujáról, Kisbaconról: „Kicsiny falu az én falum, legkisebb az egész vidéken s a legszebb. Gyermekkoromban alig hatszáz lakója volt, s ennek is jó felerészét az én nemzetségem tevé.”

A mai rész második felében kitérek a 2020 októberében hungarikummá nyilvánított, Magyar népmesék című, összesen százrészes rajzfilmsorozatra, amely a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült 1976 és 2011 között. Egyebek között terítékre került A só című népmese, amelyben elhangzott egy emlékezetes mondat, azaz én úgy szeretem édesapámat, mint a sót az ételben. A folytatást mindenki tudja. A harmadik évadtól, pontosabban 1984-től kizárólag Szabó Gyula volt a mesemondó, de néhány részben már korábban is lehetett hallani a jellegzetes hangját; 2005 nyarán a 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életmű-díjat kapott három évtizedes tevékenységéért. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész 2014 áprilisában hunyt el.

A mai rész vége felé közeledve megosztok a hallgatókkal egy hírt: a Kecskemétfilm Kft. kedden közölte, hogy tizenhárom epizóddal folytatódik a Magyar népmesék rajzfilmsorozat; az új részek várhatóan 2025-re készülnek el.