A nagyváradi Újvárad legfrissebb lapszámait Kemenes Henriette ismerteti.

Az Újvárad folyóirat szeptemberi számának szépirodalmi részében Patak Márta, Káli István, Zimonyi Zita és Berka Attila prózái mellett Tamás Dénes, Kukucska Szabolcs és Zsigmond Gergő verseit olvashatják. Görög haza címmel a Tárca rovat Markó Béla írását kínálja, míg esszét Türelem címmel Lovassy Cseh Tamás publikál. A Galéria rovatban Portik Blénessy Ágota méltatja Bádogember és társai címmel Szabó András művészetét, akinek az EMÜK-ben látható egyéni kiállítása. Folytatódik Vallasek Júlia és Boka László Ketten egy páston sorozata, ezúttal a műfordítás a közös témája írásaiknak. A társadalom rovatban Zöld fordulat zajlik politikai ellenszélben címmel Cseke Péter Tamás, míg A politikai wrestling nem olimpiai sportág címmel Forgács Áron írását kínálja a folyóirat.
Csak az ember ad ki könyvet a címe Gálfalvi Ágnes tudósításának az idei brünni Book Industry Forumról. Odalent nincs semmi, csak mi magunk című írásában Tankó Andrea az Eric című minisorozatot ajánlja megnézésre. Az induló színházi évadról Hegyi Réka, Koós Csenge és Lovassy Cseh Tamás írása szolgál körképpel a romániai magyar kőszínházak terveiről. Bozsódi-Nagy Orsolya A csapda című amerikai produkciót elemzi Apák filmje című recenziójában.
A lapszám kapható a jobb könyvesboltokban, lapárusoknál, olvasható a laptapir.hu-n, továbbá előfizethető a holnap.ro és az ujvarad.ro oldalon.