Nem adott ki állásfoglalást kedden a Központi Választási Iroda (BEC) Klaus Iohannis államfő parlamenti választásokon való indulásával kapcsolatban. A BEC ugyanakkor arra kérte a Nemzeti Liberális Párttól (PNL), hogy küldje el azokat a dokumentumokat, amelyekre utalást tesznek a parlamenti választásokkal kapcsolatos átiratban.

A PNL parlamenti frakcióinak két tagja, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache múlt héten törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon.

Az RMDSZ törvényhozói nem támogatják azt a tervezetet, amely lehetővé tenné Klaus Iohannis számára, hogy úgy is jelöltethesse magát a parlamenti választásokon, hogy nem mond le az államfői mandátumról – nyilatkozta tegnap este az Antena 3 televíziónak Kelemen Hunor, aki szerint alkotmányellenes a jogszabályjavaslat. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a jogszabályok általánosak, mindenkire vonatkoznak, nem lehet egyetlen személy kedvéért törvényt hozni. Szerinte ez a hiba elkerülhető lett volna, ha úgy fogalmazták volna meg a törvénymódosító javaslatot, hogy az bárki számára lehetővé tegye, hogy függetlenként felkerüljön egy párt választási listájára.