A következő napokban megduplázódik a Duna vízhozama, elérve akár a 8 ezer köbmétert másodpercenként, ami jóval meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot – derül ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet előrejelzéséből. 

A hidrológusok szerint a Duna vízhozamának szeptemberi sokéves átlaga 3800 köbméter másodpercenként, ehhez képest a következő napokban folyamatosan nőni fog a folyam vízhozama, és szeptember 24-én reggel 7 órakor akár a 8000 köbmétert is eléri másodpercenként Vaskapu alatt.A szakemberek szerint eközben az ország folyóvizeinek átlaghozama általában csökkeni fog a következő időszakban. Kivételt képeznek Románia keleti részének nagy folyói, amelyek középső és alsó folyásain ezen a héten még nő a vízhozam.

Időközben az Országos Katasztrófavédelmi Alap (PAID) a kár bejelentése után 48 órával teljesítette az első kifizetést egy Costache Negri-i károsultnak és igyekeznek a többi árvízkárosulthoz is gyorsan eljuttatni a kártérítést, tájékoztatott a hivatal még szerdán. Az Országos Katasztrófavédelmi Alap a biztosítással rendelkező lakástulajdonosokat arra kéri, hogy minél hamarabb jelentsék be a károkat.

Forró László/SRR