Itthon hétre emelkedett az árvíz halálos áldozatainak a száma, miközben a hétvége óta folyamatosan apadnak a folyók. A katasztrófavédelem közel 1000 katonai tűzoltót küldött a Galac megyei kárelhárítás segítségére. Másutt Európában még nem múlt el a veszély.

Magyarországon, Visegrádon és Szentendrén, Budapesttől északra mobilgátakat állítottak fel a hatóságok a dunai árvízre készülve. A magyar vízügyi hatóságok közölték, hogy a jelenlegi árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett halad le a Dunán, mint a 2013-as árvíz idején.

Láng István főigazgató közlése szerint valamennyi érintett önkormányzatnál megkezdődött a védművek kiépítése, azok 20-50 százalékos készültségben vannak, ezért sikeresen befejeződik a megvalósításuk, amikorra a tetőző vízszintek kialakulnak.

Ausztriában valamelyest már csökkent a folyók vízszintje, de az árvízkészültség továbbra is magas.

Keddre virradóra Alsó-Ausztriában hét településről evakuálták az embereket a Tullni-medencében. A tartományban 21 helyen észleltek gátszakadást hétfőn, az árvíz okozta károk helyreállítása heteket, sőt akár hónapokat is igénybe vehet.

Az árvíz halálos áldozatainak száma négyre emelkedett. Lengyelországban szintén négy embert halt meg, Csehországban hárman vesztették életüket.

Lengyelországban a 600 000 lakosú történelmi Wroclawban mára várják az Odera folyó tetőzését. Homokzsákokkal megemelték a gátakat a város körül, ugyanakkor a lengyel hatóságok 75%-ban feltöltöttek egy óriási tározót a cseh határ közelében, hogy csökkentsék a vízszintet, és megakadályozzák az Odera és a Nysa folyó árhullámainak találkozását, ami az 1997-es pusztító áradást kiváltotta.

Még mindig több tízezer lengyel háztartás van áram nélkül, akárcsak a szomszédos Csehorzságban egyébként. Petr Fiala cseh miniszterelnök közölte, hogy több mint 13 ezer embert evakuáltak.

Az északkelet-csehországi Ostrava városában az Odera és az Opava folyó összefolyásánál gátszakadás okozott áradást hétfőn a város ipari területén, ahol a BorsodChem vegyi üzeme is található.