A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékese elmondta, hogy a gyanúsított Ryan Wesley Routh ellen a fegyverbirtoklásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése miatt emeltek először vádat, de várhatóan a vádirat bővülni fog. A férfi hétfőn jelent meg első alkalommal a bíróság előtt.

A bejelentés szerint eddig 7 szemtanút hallgattak meg, valamint a nyomozás során kihallgatták a férfi családtagjait és barátait a szövetségi nyomozó hatóság Hawaii-i ügynökeinek bevonásával. Több házkutatási parancsot kiadtak már a gyanúsított Ryan Wesley Routh korábbi tartózkodási helyeire vonatkozóan.

A bírósági iratokból kiderül, hogy Routh mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi vasárnap hajnali 2 óra ótától 12 órán keresztül várt a golfpályán Donald Trumpra.

A férfi az elmúlt évtizedekben többször került összetűzésbe a hatóságokkal, 2002-ben el is ítélték életek tömeges kioltására alkalmas fegyver birtoklásának vádjával. Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta. Többször nyilatkozott a sajtónak, 2023-ban például a New York Times azt írta róla, hogy hosszabb időt töltött önkéntesként Ukrajnában, hogy segítse a haderőt, valamint próbált önkénteseket toborozni az Egyesült Államokban, részben a tálibok elől elmenekült afgánok körében.

A hétfőn Floridában tartott sajtótájékoztatón Ronald Rowe, a szövetségi titkosszolgálat megbízott igazgatója elismerését hangoztatta a szervezet ügynökeinek teljesítményéért, amivel megakadályozták a merényletet. Hozzátette, hogy jelenleg Donald Trump őrizetének szintje már csaknem megegyezik azzal, mint amikor hivatalban lévő elnök volt, és jelentős az egyenruhás jelenlét is az elnökjelölt Mar-a-Lago rezidenciája körül.

A sajtóértekezleten összefoglalták a vasárnap délután történteket, és kiderült, hogy a titkosszolgálat golfpályát biztosító egyik ügynöke vette észre a pályát övező bozótból a drótkerítésen átnyúló puskacsövet. Amikor felfedezték, Donald Trump még nem volt látótávolságban, de a golfpálya közeli részén tartózkodott.

A titkosszolgálat ügynöke amint észlelte a kockázatot, rögtön fegyvert vett elő és több lövést adott le. A gyanúsított nem nyitott tüzet, hanem minden felszerelését hátrahagyva a közelben parkoló autójához szaladt és elmenekült, amiről egy szemtanú fotót készített. A fotón szereplő rendszám alapján fogták el nem sokkal később Ryan Wesley Routh-ot. A fegyvert egy távcsöves SKS-modellként írták le a hatóságok, ami mellett két hátizsákot és egy sportkamerát is találtak a nyomozók.

Donald Trump köszönetet mondott a merénylet megakadályozásáért Donald Trump köszönetet mondott az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet.

Előzőleg Donald Trump a merényletkísérletet előidéző egyik tényezőnek nevezte azt a retorikát, amivel politikai ellenfelei őt illetik. Úgy fogalmazott, hogy a merényletre készülő Ryan Wesley Routh „elhitte azt, amit Biden és Harris mond, majd annak alapján cselekedett”.

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a támadáskísérletet hivatali elődje ellen és megismételte, hogy Amerikában nincs helye politikai erőszaknak. Az elnök elismerését fejezte ki a Titkosszolgálat fellépéséért, azért, hogy a volt elnököt sikerült megóvni, a gyanúsítottat pedig őrizetbe venni. „Amerika túl sokszor szenvedett el tragédiát egy merénylő golyója miatt. Az semmit nem old meg, csupán kettészakítja az országot” – fogalmazott Joe Biden egy nyilvános eseményen.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója közölte, hogy az állam saját vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként tudott egy újabb fegyveres 450 méternél közelebbre kerülni Donald Trumphoz.

Chuck Schumer szenátor, a kongresszusi felsőház demokrata többségének vezetője hétfőn közölte, a törvényhozás tagjai készen állnak arra, hogy kiegészítő forrásokat bocsássanak a kiemelt személyek védelmét ellátó Titkosszolgálat rendelkezésére. Egyben megkönnyebbülését hangoztatta amiatt, hogy a volt elnök biztonságban van. Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke szintén hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy Donald Trumpot a személyi védelem magasabb szintje illeti meg, és úgy vélte, hogy ez nem anyagi forrás kérdése, hanem a szolgálatnál tapasztalt emberhiányé. A politikus hozzátette, hogy vasárnap nem sokkal a megakadályozott merényletet követően találkozott az elnökjelölttel, akit jó hangulatban talált.

Mike Waltz republikánus képviselő, a Donald Trump ellen megkísérelt júliusi merénylet körülményeit vizsgáló kétpárti kongresszusi bizottság tagja értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miért nem volt fokozott védelem a Titkosszolgálat részéről vasárnap, valamint emlékeztetett arra, hogy Joe Biden elnök Donald Trump védelmének növelését sürgette.