A müncheni hatóságok őrizetbe vettek egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy bozótvágóval készült német katonákat gyilkolni. Az ügyészség szerint a 27 éves radikális iszlamista két darab, körülbelül 40 cm pengéjű machetét vásárolt, és azt azt tervezte, hogy a bajorországi Hof város központjában ebédszünet közben rendez mészárlást a Bundeswehr katonái között.

Augusztus 23-án szintén egy szíriai menekült három személyt megölt és nyolcat megsebesített Solingenben. A késes támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Múlt héten szintén a terrorszervezettel kapcsolatban álló albán nemzetiségű férfit tartóztattak le, miután rendőrök meggyilkolásával fenyegetőzött.

A bevándorlás és az ezzel kapcsolatos biztonsági aggályok rányomják bélyegüket az egy hét múlva esedékes brandenburgi választásokra, amelyek a felmérések szerint újabb győzelmet hozhatnak a szélsőjobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD).

Közben Németország több képzett munkaerőt importálna Kenyából. Erről írtak alá megállapodást Berlinben pénteken a kelet-afrikai ország és az EU legnagyobb gazdaságának vezetői.

Olaf Scholz német kancellár a William Ruto kenyai elnökkel folytatott megbeszélései során hangsúlyozta: a munkaerőhiány „velünk marad az elkövetkező években és évtizedekben”, a most született megállapodás segíthet pótolni a szakképzett munkaerő hiányát.

A munkaügyi és migrációs szerződés egyúttal elősegíti azoknak a kenyaiaknak a hazatelepítését, akiknek nincs joguk Németországban élni és dolgozni.

Szakértők szerint az elöregedő Németországnak évente mintegy 400 000 képzett bevándorlóra van szüksége.

A berlini kormány újabban igyekszik keményebb hangot megütni az illegális migráció kapcsán, viszont Scholz méltatta azokat, akik legális csatornákon keresztül érkeznek az országba. Úgy fogalmazott: Németország jólétének alapja az, hogy nyitott legyen a világra.