A régió biztonsági helyzetéről folytatott telefonos egyeztetést csütörtökön a román külügyi tárca vezetője, Luminiţa Odobescu az Egyesült Államok külügyminiszterével, Antony Blinkennel-derül ki a külügyi tárca egy mai közleményéből.

A két miniszter tárgyalt a Fekete-tengeren gabonát szállító hajó elleni orosz támadásról, illetve Románia légterének sorozatos megsértéséről az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadások közben. A román miniszter üdvözölte az Egyesült Államok és a szövetségesek Romániának nyújtott támogatását, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a NATO folyamatosan figyelemmel kísérje a fekete-tengeri és a térségbeli fejleményeket.

Odobescu szerint amerikai hivatali kollégája ismét arról biztosította, hogy az USA elkötelezett „a szövetséges területek minden egyes centiméterének” védelme mellett. Az amerikai külügyminiszter kiemelte azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Románia védelmi képességeinek megerősítését célzó intézkedések folytatása mellett. A két miniszter egyeztetésén kitért arra is, hogy Románia jelentős előrelépést tett az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozás feltételeinek teljesítése terén – derül még ki a román külügy közleményéből.