Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Novozselanne és Kosztyantinyivka, valamint a Harkiv megyei Szinykivka települést – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt hét folyamán nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal 14 csoportos csapást mért ukrán energetikai létesítményekre, repterekre, üzemanyag- és fegyverraktárokra, dróngyártó műhelyekre, személyzet nélküli hajók tárolóhelyeire, valamint ukrán erők és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési pontjaira. Az augusztus 24. és 30. közötti időszakra vonatkozó összesítés csaknem 17 ezer főben nevezte meg a „különleges hadművelet” övezetében elesett és súlyosan sebesült ukrán katonák számát.

Közben a helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán több helyütt is előrenyomult Oroszország kurszki régiójában, a csapatok egyes irányokban két kilométert is megtettek, és újabb öt négyzetkilométer területet vontak az ellenőrzésük alá.

Nap közben az orosz erők újabb csapást mértek irányított légibombákkal Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra. A megye kormányzója közölte, hogy az eddigi adatok szerint hatan vesztették életüket – köztük egy 14 éves lány -, és több mint negyvenen sérültek meg. Találat ért egy 12 szintes lakóépületet, amelyben tűz ütött ki és a környező autók is kigyulladtak. A kormányzó tájékoztatása szerint öt helyen történt becsapódás a városban.