Ukrajna védelmének és biztonságának garantálásához elengedhetetlen, hogy addig támogassák Kijevet, amíg szükséges – állapította meg Emmanuel Macron francia elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök párizsi találkozóját követően.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint Macron és Starmer megvitatta a közel-keleti helyzetet, és ígéretet tett arra, hogy folytatja a párbeszédet a térség vezetőivel annak érdekében, hogy minden felet a feszültség csökkentésére szólítson fel. Megismételték a gázai tűzszünetre vonatkozó felhívásukat is.

A francia elnök és a brit kormányfő „az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti viszony kilátásairól” is tárgyalt, mivel a múlt hónapban hivatalba lépett munkáspárti Keir Starmer az EU-val való kapcsolatok javítását az ország gazdasági növekedésének fellendítésére irányuló erőfeszítései középpontjába helyezte.

Az Európai Unióban továbbra is teljes mértékben hiányzik a reális helyzetértékelés és tombol a háborús pszichózis, ami minden jel szerint a következő hónapokban is ki fog tartani – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője az EU külügyminisztereinek informális ülését követően Brüsszelben.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ilyen tanácskozásokra hagyományosan a soros elnökséget adó tagállamban kerül sor, azonban most ez nem így van egyfajta „óvodás reakcióként”, aminek célja a magyar békepárti álláspont megregulázása. Ugyanakkor ez nem fog sikerülni a tárcavezető szavai szerint, Magyarország ugyanis nem fog szakítani az eddigi politikájával, és továbbra is a mielőbbi ukrajnai béketeremtést fogja támogatni.

Kifejtette, hogy az ülésen ezúttal is az ukrajnai háború volt a fő téma, s most is a „reális helyzetértékelés teljes hiányával és a háborús pszichózis tombolásával” találkozott.

Sérelmezte, hogy a tagországok többsége azon a véleményen volt, hogy a háború területi kiterjesztése nem jár eszkalációs veszéllyel, sőt egyes kollégái azt mondták, hogy a Nyugat által leszállított fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésének engedélyezése a béketeremtés egyik eszköze.