A koalíció vezetői úgy döntöttek, hogy a parlamentben elfogadott törvénnyel emelik meg a nyugdíjak adómentességi küszöbét – tájékoztatták kormányzati források az AGERPRES-t.

Előzőleg a kabinet azt tervezte, hogy sürgősségi rendelettel szabja meg, hogy csak a 3000 lej fölötti nyugdíjakat adóznák meg. Viszont Raluca Turcan jelenlegi kulturális, korábbi munkaügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: „alkotmányjogi szempontból sérülékeny” intézkedést fogadna el a kormány.

Turcan felidézte, hogy 2022-ben munkaügyi miniszterként maga kezdeményezte a küszöb növelését, amit egyébként korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik volt minisztere ellenzett.

A törvénytervezetet a szenátus annak idején el is fogadta, így már csak a képviselőháznak kell elfogadnia, hogy hatályba is lépjen.

A koalíció tegnapi ülésén egyezség született arról is, hogy a kormány sürgősségi rendelettel szabja át a különböző szociális juttatásokra – például a nyugdíjasoknak kéthavonta folyósított 250 lejes étkezési utalványokra – jogosultak körét.