Ukrajna folytatja hadiipari komplexumának fejlesztését, és már elkészítette első ballisztikus rakétáját. Ennek meg is történt a tesztje – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök többet nem mondott a rakétáról, de azért döntött az információ nyilvánosságra hozatala mellett, hogy a közvélemény értékelhesse a védelmi vállalatoknál dolgozók “éjjel-nappal” folyó munkáját.

Zelenszkij elmondta, hogy az augusztus elején – Oroszország területén indított – kurszki hadművelet Ukrajna győzelmi tervének egyik pontja, és összefügg a második békecsúccsal, amelyet Ukrajna Oroszország képviselőinek részvételével szeretne megtartani. Mindazonáltal leszögezte, hogy a jelenlegi szakaszban nincs értelme a párbeszédnek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mivel “az agresszor állam vezetője” nem akarja befejezni diplomáciai úton az Ukrajna ellen kirobbantott háborút.

Zelenszkij ismételten hangsúlyozta: a kurszki művelet fő célja, hogy Oroszországot rákényszerítsék a háború leállítására. Közölte, hogy Ukrajna elkészítette azt a tervet, amellyel győzelemmel zárhatja le a háborút, és amelyet hamarosan bemutat Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris és Donald Trump elnökjelölteknek.