A kijevi erők Kurszki területi előrenyomulása során nagyobb területet foglaltak el, mint Moszkva idén Kelet-Ukrajnában – közölte az ukrán külügyminisztérium. Kijev mai állítása szerint a Kurszki területi betörése védelmének céljából amerikai fegyverekkel rombolta le a Szejm folyó felett emelt orosz pontonhidakat. Az ukrán fél most ismerte be első ízben, hogy amerikai gyártmányú HIMARS rakétákat használt a Kurszk területi orosz logisztika megállítására.

A szövetségesek nem engedélyezték Ukrajnának, hogy hosszú hatótávolságú nyugati rakétákkal csapásokat mérjen Oroszország területére, azt viszont lehetővé tették, hogy Kijev felhasználja őket határ menti orosz területek támadására, amikor tavasszal elkezdődött az újabb orosz offenzíva Harkiv megyében.

Az ukrán csapatok augusztus 6-án törtek be orosz területre azzal a céllal, hogy csapatainak részleges átvezénylésére kényszerítsék Moszkvát az ukrajnai front több részéről, bár az orosz erők az elmúlt napokban folytatták ukrajnai előrenyomulásukat.