Eredetileg 2008-ban tervezték az Athén melletti beruházás megkezdését, de a válság miatt több mint egy évtizedet késett. Ellinikon Európa legnagyobb és legzöldebb intelligens városa lesz, amely a görög fővárostól nagyjából húszperces autózásra, közvetlenül az Égei-tenger partján fekszik egy 6200 hektáros területen. Az új görög városban a hulladék kezelése, a víz- és az energiaszolgáltatás számítógépes vezérlésű lesz.

A számítások szerint a város üzemeltetése akár nyolcvanezer munkahelyet, és évente eurómilliárdokban mérhető bevételt teremt. Az ingatlanfejlesztők szerint a csúcskategóriás szállodák, a luxuscikkeket kínáló bevásárlóközpont és a különleges sportpark évente egymillió látogatót fog vonzani már az első szakasz 2026-ra tervezett befejezése után. Végső befejezését követően, 2037-től 2,5 százalékkal járul hozzá majd a görög gazdaság GDP-jéhez. A város méretét húszezer lakosra tervezik.

Az egyszerűen görögöt jelentő Ellinikon az Athéntől alig 6,5 kilométerre délre fekvő, 2001-ben bezárt repülőtérről kapta a nevét.