Több mint egymillió nyugdíjas nem fogja tudni megszerezni a szolgálati idejéről szóló igazolást, mert az túl sokba kerül – figyelmeztet az Országos Szakszervezeti Tömb, amely sürgősen konzultációra szólítja fel a Országos Levéltárat a nyugdíjasok számára megfizethető árak megállapítása érdekében. Ha például egy 25 éves időszakra kell kikérni a jövedelemigazolásokat, ezek megszerzésének költsége meghaladhatja a 2 800 lejt.

A szakszervezet szerint, ha minden ötödik nyugdíjas ezt az átlagos összeget fizetné, hogy hozzáférjen az iratokhoz, akkor félmilliárd eurós országos szintű üzletről beszélhetnénk. A leginkább érintettek azok a nyugdíjasok, akik csak az 1 283 lejes minimális szociális nyugdíjat kapják. Konkrétan több mint 1,1 millió román állampolgár kerül rendkívül nehéz helyzetbe, mert anyagi helyzetük nem teszi lehetővé számukra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a szolgálati idejükről szóló igazolások megszerzéséhez.

A Hivatalos Közlöny 2024. július 22-i 712-es számában közzétett 2024/237-es számú törvény által bevezetett új rendelkezések értelmében Románia Országos Levéltára felelős az engedélyezett gazdasági szereplők által nyújtott levéltári szolgáltatási díjak éves felső határának megállapításáért.