Piros-fehér-zöld színekben pompáztak tegnap este a Brassó fölé magasodó Cenk-hegyen a város román nevét kirajzoló óriásbetűk. A díszkivilágítással köszöntötte a magyarokat az államalapítás ünnepe alkalmából a brassói önkormányzat. (A Brassói Polgármesteri Hivatal nemcsak a magyar nemzeti nap alkalmából, hanem például a francia, az izraeli vagy más nemzetek napján is az adott ország zászlójának színeiben világíttatja ki a városfeliratot.)

A gesztus nem érte meglepetésszerűen a város lakóit, hiszen a Polgármesteri Hivatal már délelőtt beharangozta a közösségi médiában, hogy a magyar nemzeti ünnep tiszteletére este piros-fehér-zöld színekkel világítják meg a brassói városházát és hasonló díszkivilágítást kapnak a Brassó fölé magasodó Cenk-hegyen a város román nevét kirajzoló óriásbetűk. A városháza közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint a gesztussal a brassói magyar közösségnek a város fejlődéséhez nyújtott sok évszázados hozzájárulását kívánják elismerni. A bejegyzés ugyanakkor felidézte: Brassó nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem a benne lakó három etnikum jó egyetértésének a mintavárosa is. A város lakosságát a bolgárszegi román, a bolonyai magyar és az óbrassói szász közösség alkotta, s ez a példanélküli interkulturalitás ma is fellelhető a mindennapokban.

A Polgármesteri Hivatal bejegyzése utalt arra, hogy a magyar államalapítás ünnepe az erdélyi és bánsági magyarok, ezen belül pedig a 11 ezres lélekszámú brassói magyar közösség számára is fontos esemény.

Bejegyzést írt a magyar államalapítás ünnepével kapcsolatosan Allen Colliban polgármester is, aki 2021-ben honosította meg a magyarok iránti tisztelgés eme formáját. A Mentsétek meg Romániát Szövetség politikusa úgy fogalmazott: augusztus 20-án Brassóban „közösen ünnepeljük a sokszínűséget és a kölcsönös tiszteletet”. Azt írta, hogy a jelképes gesztussal a „város kulturális gazdagságához hozzájáruló” magyarok iránti tiszteletét kívánja kifejezni ő és az önkormányzat.

„Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ma egy olyan Brassóban élhetünk, amely modellnek számít a békés együttélés révén a szabadság és a befogadás Európájában. Bárki próbálkozzon viszályt vagy feszültséget kelteni az etnikumok között, jól tenné, ha előbb eljönne Brassóba, ahol tanulhatna a multikulturalitásról és arról, miként építhet valamennyiünk számára szebb jövőt a kölcsönös tisztelet. Isten éltessen, Magyarország! Isten éltesse a brassói magyar közösséget!” – írta bejegyzésében.   

Aki ezek után azt gondolná, hogy az europeér Allen Coliban vezeti majd további négy évig a várost, az téved. Akkor is téved, ha azt hiszi, azért nem ő, mert a többségieknek nincs gusztusára a gesztus.

A valóság az, hogy Brassó kicsit más: lakóinak a gesztusok jól esnek, de ami igazán számít az a tett. Tett-e bármit is a jelölt a gesztusokon túl? Eszerint választanak. Ezért nem szerették a politikusok, Ceaușecutól Băsescun át Iohannisig soha a várost.

Mindenesetre köszönjük, Allen Coliban!