Irán eldöntötte, hogy megtámadja Izrael, jelentette be Jiszráel Kac, a zsidó állam külügyminisztere. Teherán a magyar külügyminiszteren keresztül tudatta támadási szándékát – legalábbis ezt olvasta ki több médium Szijjártó Péter Facebook-posztjából.

A magyar tárcavezető közölte: hétfőn telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. A megbeszélések „sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk” – írta.

Szakértők számára eddig is egyértelmű volt, hogy Irán előbb-utóbb megtámadja Izraelt azt követően, hogy a múlt héten Teheránban megölték a Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét, Iszmail Hanijét.

Szijjártó Péter rögzítette, Magyarország álláspontja egyértelmű: „nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.”

Hangsúlyozta: „abban mindenki biztos lehet, hogy ha a jelenlegi biztonsági válság még egy ország területére kiterjed, akkor az ott nem fog megállni és ebben az esetben könnyen terebélyesedhet a konfliktus egy olyan regionális háborúvá, amely fenyegetést jelenthet a globális biztonság egészére”.

A román állami légitársaság augusztus 6-12. között biztonsági okokból felfüggesztette a Tel-Avivba, Ammánba és Bejrútba irányuló járatait. A döntést a közel-keleti térségben tapasztalható fokozott feszültségek közepette hozták meg, miután a múlt héten felfüggesztették a libanoni járatokat.

Az utasoknak lehetőségük van visszatérítést kérni. Ha a jegyeket a TAROM honlapján vagy egy TAROM-ügynökségen keresztül vásárolták meg, az átütemezés vagy visszatérítés érdekében kérik, hívják a légitársaság ügyfélszolgálatát, de bővebb felvilágosítást kérhetnek e-mailen is. Valamennyi elérhetőség megtalálható a tarom.ro honlapon.

A kéréseket legkésőbb a repülőjegy kiállításának dátumától számított egy éven belül lehet benyújtani.