Folytatja a Románia esetében 2020-ban elindított túlzottdeficit-eljárást az EU Tanácsa a GDP három százalékát jóval túllépő költségvetési hiány miatt, mert Bukarest nem tett hatékony intézkedéseket a hiány kiigazítására. 

A túlzottdeficit-eljárás célja, hogy az uniós országok korrigálják a deficit és/vagy az adósság túlságosan magas szintjét. Az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indíthat azon uniós országgal szemben, amely nem tartja tiszteletben az uniós országok költségvetési politikáinak koordinálására irányadó szabályokat tartalmazó Stabilitási és Növekedési Paktumot.

Több más tagállam is ugyanazon eljárás alatt áll: Olaszország (ahol az államháztartás hiánya 2023-ban 7,4 százalék volt), Magyarország (6,7 százalék), Románia (6,6 százalék), Franciaország (5,5 százalék), Lengyelország (5,1 százalék), Málta és Szlovákia (4,9 százalék), illetve Belgium (4,4 százalék). Az eljárás célja, hogy az érintett tagállamok tartsák kordában a költségvetésüket. A túlzottan magas deficit miatt elméletileg szankciók is járnak, de eddig még nem élt ezzel a lehetőséggel az Európai Bizottság.

Printscreen/SRR