Sem internet, sem telefonos összeköttetés nincsen Gázában azután, hogy az izraeli hadsereg bejelentette szárazföldi akciójának kiszélesítését a terület ellen, ahonnan a Hamász október 7-én támadást indított.

A telekommunikációs kapcsolat megszakadásáról az Amnesty International és több más humanitárius szervezet mellett a média is beszámolt. Félő, hogy az ellenőrizetlen körülmények között még súlyosabb humanitárius következményekkel járhat az izraeli válaszcsapás a 2,3 millió lakossal rendelkező Gázai övezetben, ahol az izraeli erők légicsapásokat és tüzérségi támadásokat hajtanak végre. Hogy mit jelent a szárazföldi akciók kiszélesítése, azt egyelőre nem tudni pontosan. Izrael több ízben elhalasztotta a behatolást, de egyértelművé tette, hogy meg fogja indítani katonáit. A nemzetközi média egy része nem tartja kizártnak, hogy ezzel el is kezdődött a Gázai övezet elleni tartós szárazföldi támadás.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője bejelentette, hogy a Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja. Elmondta, hogy a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben, és onnan irányítja az Izrael elleni támadásokat. Mint mondta, a Hamász más gázai kórházak alatt kiépített terroralagutak hálózatával működik. Hagari szerint a palesztin szervezet pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára.