• Participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. (13 şi 14 decembrie)
• Parlamentul ungar a declarat ziua de 16 octombrie drept Ziua unităţii maghiarilor şi secuilor. În anul 1848 în această zi începea, la Lutiţa (judeţul Harghita) adunarea naţională a secuilor. Liderii comunităţii secuieşti din Transilvania au salutat, într-un comunicat, votul parlamentului de la Budapesta.
• La propunerea UDMR medicii rezidenți își pot efectua pregătirea de specialitate și în spitale neclinice. INSERT: deputatul VASS Levente, inițiatorul amendamentului, care completează OUG, care prevede suplimentarea numărului de rezidenți și posibilitatea redistribuirii locurilor, proiect votat, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Legea este în așteptare la promulgare.
• Preşedintele Fundaţiei Observatorul Secuiesc, ÁRUS Zsolt cere în instanţă dizolvarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, care a deschis mai multe procese împotriva folosirii limbii şi simbolurilor maghiare. Árus susţine că şi-a motivat cererea prin faptul că asociaţia fondată de blogger-ul Dan Tănasă nu îşi îndeplineşte prevederile hotărârii de guvern privind activitatea asociaţiilor şi specificările din propriul statut. ADEC a deschis peste 160 de procese în primul rând împotriva consiliilor locale şi instituţiilor publice din Ţinutul Secuiesc pentru folosirea steagului secuiesc sau unguresc, precum şi în cazul inscripţiilor în limba maghiară. Majoritatea proceselor au fost câştigate de către asociaţia lui Tănasă.
• Institutul Maghiar din Bucureşti organizează, astăzi, vernisajul expoziţiei „Echipa de aur a Ungariei”. Prin acest vernisaj Federația Română de Fotbal aduce un omagiu Echipei de Aur care, în urmă cu 65, a învins naționala de fotbal a Angliei cu scorul de 6 la 3, pe gazonul de pe Stadionul Wembley, întrerupând șirul victoriilor pe teren propriu, care durase 90 de ani.
• Deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului de Film Evreiesc la București, în perioada 13 – 16 decembrie
• Atăzi începe la Cluj mini târgul de carte de crăciun, unde vor participa doar edituri din Transilvania. Târgul organizat de Editura Idea va avea loc în perioada 13-16 decembrie.
• Astăzi, în localitățile cu populație maghiară și germană se sărbătorește ziua Sfintei Lucia, fecioara martira de origine siciliana, care a trait pe vremea imparatului roman Diocletian. Conform calendarului Iulian, Sfânta Lucia se sărbătorea în ziua solstitiului de iarnă, cu noaptea cea mai lungă, Lucia devenind patroana „luminii bune”. De această zi se leagă multe tradiții, cel mai cunoscut obicei fiind sculptarea timp de 13 zile a unui scaun din 12 esențe de lemn. Lucrarea trebuia terminată pâna în ziua Crăciunului. Zicatoarea „se face greu ca scaunul Luciei” se foloseste si azi in limba maghiara si se refera la ceva care se face greu sau se tot amana. Cine reușea să termine scaunul și se urca pe el la slujba de vecernie, putea recunoaște vrăjitoarele printre femeile din biserică, după care trebuia să arunce imediat scaunul pe foc. În seara de Sf. Lucia, ușa casei era blocată cu o matură, ca să nu intre vrăjitoarele.