Membrii familiilor victimelor conflictului iternetnic care a avut loc în martie 1990, la Târgu Mureş, au intentat un proces împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pe motiv că Procuratura Militară din România nu a anchetat aceste evenimente cunoscute sub numele de „Martie negru”. Despre toate acestea au vorbit ieri, la Oradea, la o conferinţă de presă TŐKÉS László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, avocatul KINCSES Előd, martorul cheie al evenimentelor din Târgu Mureş şi MENYHÁRT Gabriella, avocat.
Astăzi la Institutul Maghiar din București va fi lansat volumul ”Regatul lui Brighella” de THURÓCZY Katalin. Această carte conține noi piese ale autoarei din Ungaria, în traducerea lui George Volceanov și a Susanei Vlaicu. Lansarea de carte va fi urmată de un moment de teatru-lectură din volumul Regatul lui Brighella, de Thuróczy Katalin.
Partidele din arcul guvernamental ungar (Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat) sprijină iniţiativa unui parlamentar Jobbik, ca data de 16 octombrie să fie ziua silidarităţii maghiaro-secuieşti. Data a fost aleasă deoarece între 16-18 octombrie 1848 la Lutiţa, judeţul Harghita adunarea secuilor s-a declarat solidară cu guvernul de la Budapesta, această dată însemnând începutul răscoalei populare secuieşti.
Salvamontiştii harghiteni dau ”spre adopţie” primăriilor şi asociaţiilor de turism peste 2.000 de kilometri de trasee turistice reabilitate sau nou realizate, pentru ca acestea să aibă grijă de ele. Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, FEKETE Örs a spus că este foarte greu pentru salvatorii montani să se îngrijească de fiecare trasee. Din cei peste 2.000 de kilometri de trasee turistice marcate, 1.500 sunt digitalizaţi, toate informaţiile fiind accesibile pe site Serviciului de Salvamont Salvaspeo Harghita.
La Miercurea Ciuc continuă eforturile pompierilor de a stinge focul la turba de lângă oraş, aflată pe aria protejată Natura 2000. Pompieri încearcă să inunde cu apă zona pentru a stinge flăcările care izbucnesc din loc în loc, de mai bine de două săptămâni.
Colegiul Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc sărbătoreşte în aceste zile 425 de ani de la înfiinţare. În cadrul manifestărilor sunt organizate întâlniri pentru foştii elevi şi profesori, proiecţii de filme documentare şi sesiuni de comunicări ştiinţifice.