Deși în România nu a avut loc o revoluție în 1956, autoritățile române au trimis la închisoare la fel de mulți opozanți, reali sau imaginari, ca cele din Ungaria. Aceasta este una dintre concluziile cercetărilor efectuate de istoricul italiano-maghiar Stefano Bottoni care, susține o serie de conferințe în șase orașe din Transilvania, în perioada 30 Septembrie – 5 Octombrie.
Inspectoratele școlare județene au emis câte-o circulară, potrivit cărora sarcina predării limbii și literaturii române, în clasele minorităţilor naţionale, va reveni, din nou, învățătorilor. Parțial s-a revenit la vechiul sistem, dar există încă școli unde nu ajuns circulara inspectoratului, deci se predă, încă, urmând prevederile ordonanței guvernului nr. 9/2018.
Președintele Partidului Civic Maghiar este de acord cu separarea funcțiilor de Deputat și președinte al partidului. Bíró Zsolt și-a schimbat poziția după ce delegația permanentă, reunită în Weekend, a luat o decizie surpriză, amenințându-l pe lider cu demiterea.
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European a luat in discuție, in ședința de luni seara, „Situația din România, inclusiv independența sistemului judiciar” și a avut un schimb de opinii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Cele patru state din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia) au decis să construiască o linie de tren de mare viteză care va conecta oraşele Budapesta-Bratislava-Brno-Varşovia, a anunţat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la finalul unei reuniuni a miniştrilor Transporturilor din V4 care a avut loc luni la Strbske Pleso, nordul Slovaciei.