Skip to content
- Au început înscrierile la programele educaționale internaționale Junior Achievement, în cadrul cărora elevii din școli și licee pot beneficia gratuit de manuale în format tipărit și electronic, aprobate de Ministerul Educației, iar profesorii pot alege din peste 16 programe educaționale pentru antreprenoriat, finanțe, orientare profesională sau sănătate și viață activă
- Liceenii cu cetățenie română pot aplica pentru o bursă în cadrul programului „Future Leaders Exchange Program” (FLEX), care le oferă acestora ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar 2019-2020.
- Consiliul Naţional Secuiesc a publicat în vederea dezbaterii publice răspunsurile formulate în legătură cu respingerea de către parlament a Proiectului legii autonomiei iniţiată de aceasta.
- Până la 25 septembrie se pot înscrie elevii din clasele VII-XII la concursul prin scrisori organizat pentru a 11-a oară de către Casa Tradiţiilor din Budapesta. Tematica concursului din acest an sunt construcţiile populare tradiţionale. Problemele sunt transmise prin email şi răspunsurile se dau tot prin aceeaşi metodă. Participarea este gratuită, iar în afară de premiile constând în cărţi, cei mai buni 20 de concurenţi vor participa la o tabără gratuită în vara anului viitor.
- Numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară de funcţionare a scăzut la jumătate faţă de anul trecut în judeţul Harghita. În urma controalelor efectuate la cele 519 unităţi de învăţământ din judeţ, numai 26 nu au primit avizul, acestea fiind în general în zona rurală, iar principala problemă este lipsa reţelei de apă potabilă.
- Persoane neidentificate au vandalizat ieri statuia politicianului paşoptist maghiar Széchenyi István din Satu Mare. Făptaşii au scris pe soclul statuii: “Aici e România” în culorile roşu, galben şi albastru şi lângă text au mai pictat şi un drapel tricolor. Primăria orțului a întreprins măsurile legal necesare şi se aşteaptă de la autorităţile competente măsuri prompte şi rapide pentru a identifica făptaşii şi instigatorii ca să poată fi traşi la răspundere cât mai curând posibil. INSERT: Primarul Gábor Kereskényi
- Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România solicită revocarea ordonanţei privind predarea limbii române în clasele primare. Potrivit acestei ordonanțe în clasele primare maghiare predarea limbii şi literaturii române se va face numai de către profesori de specialitate cu studii superioare. În opinia Uniunii, este un pas iresponsabil, deoarece guvernul introduce, cu doar zece zile înainte de începerea anului şcolar, fără o analiză şi o consultare prealabilă, o modificare radicală care afectează 3000 de învăţători maghiari şi 52.000 de copii.