Asăzi este ultima zi când se mai fac înscrieri în Liceul Teologic Romano-Catolic ””II. Rakoczi Ferenc”” din Târgu Mureş, reînființat printr-un ordin al Ministerului Educației.
A fost inaugurat, la Sândominic (jud. Harghita), muzeul care aduce un omagiu figurii legendare al episcopului romano-catolic maghiar de Alba Iulia. Márton Áron a condus Arhidieceza de Alba Iulia între anii 1939 şi 1980. În perioada în care a fost episcop, biserica romano-catolică nu a încheiat vreun concordat cu guvernul comunist, motiv pentru care a funcţionat semilegal. În 1944 Márton Áron şi-a ridicat vocea împotriva deportării evreilor, faptă pentru care, în anul 1999, Institutului Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat titlul de Drept între Popoare. A luat poziţie şi împotriva puterii comuniste. În 1949 a fost arestat, iar în 1951, condamnat la închisoare pe viaţă, fiind eliberat, în 1955, ca urmare a presiunilor internaţionale.
O comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice va evalua bunurile de patrimoniu distruse de incendiul din sâmbătă seara, când Palatul Episcopiei Greco-Catolice, emblemă a Oradiei, a fost puternic afectat de flăcări. Pompierii, Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele incendiului și pagubele produse. Și Episcopia Greco-Catolică de Oradea și-a rezervat dreptul de a porni propria anchetă în acest caz. Primăria Oradea va deschide mâine un cont bancar pentru toţi cei care doresc să sprijine financiar reabilitarea palatului. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalman. În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Bibliotecă Judeţeană. Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea.
Cea mai ambiţioasă şi scumpă ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană – festival cultural maghiar – începe astăzi la Târgu-Mureş. Publicul este așteptat printre altele la două megaproducţii care vin de la Budapesta: Teatrul de Operetă din Budapesta în colaborare cu Teatrul Naţional din Târgu-Mureş vor prezenta piesa lui KÁLMÁN Imre, Prinţesa din Chicago, iar Asamblul Folcloric de Stat din Ungaria va prezenta pe scena din aer liber Rapsodia Ungară. INSERT: PORTIK Vilmos, organizator principal. (27 aug. – 2 sept.)
Trioul pianistului Nagy János din Budapesta este în turneu în România. Astăzi vor susține un concert la Sinagoga din Bistrița. În București (Green Hours Club) vor ajunge joi, 30 august. (26 august – 2 septembrie: Cluj Napoca, Bistrița, Târgu Secuiesc, Sibiu, București, Tulcea, Vama Veche, Târgu Mureș)