Ziua Sfântului Ştefan – Ziua Naţională a Republicii Ungare – este sărbătorită astăzi și în Ardeal, prin evenimente culturale și bisericești. Astăzi are loc sfinţirea pâinii noi. La Brașov vor fi depuse coroane la placa memorială Szechenyi Istvan din curtea Colegiului Naţional „Aprily Lajos”.
Prima parte a filmului documentar „Maghiari în România – 100 de ani de istorie”, va fi proiectat astăzi proiectat la Colegiul Național Áprily Lajos din Brașov, iar episodul al II-lea al filmului va fi prezentat mâine seara la Universitatea Sapientia din Cluj Napoca. Filmul va fi subtitrat în limba română. Prima parte a documentarului prezintă „tratatul de pace de la Trianon din perspectiva românilor şi a maghiarilor”, iar a doua are ca titlu: De la Trianon la Belvedere. Maghiarii din Transilvania în România Mare. Filmul va avea 9 episoade, face parte din proiectul „1.000 de ani în Transilvania, 100 de ani România”, pentru care UDMR a primit aproximativ un milion de euro din partea Guvernului Ungariei.
Astăzi începe ediţia a 17-a a Zilelor Culturale Partium la Satu Mare, iar artistul DEMJÉN Ferenc va da concertul final. Teatrul Csokonai din Debrecen şi Filarmonica “Dinu Lipatti” vor pune în scenă o variantă concertistică a dramei Bánk bán (Banul Bánk) de KATONA József, o adaptare a regizorului şi coregrafului GEMZA Péter. (20-26 august)
În orașul Arad au apărut 50 de oglinzi. Acestea fac parte din campania Autoportret, care își propune să încurajeze trecătorii să își întoarcă privirea spre valorile orașului, dar și să redescopere bucuria de a aparține acestuia. Oglinzile poziționate în puncte cheie ale orașului întreabă trecătorii Tu ce vezi?, oferind ca posibil răspuns reflexia orașului.
Producții video amuzante, filmate în mare parte în diverse locații din Sfântu Gheorghe încep să facă înconjurul internetului sub brandul proiectului „Din Vară pe Broadway”/ DVPB. În fața și în spatele camerei de luat vederi stau patru tineri din reședința de județ care creează conținut video pentru online, folosindu-se de tematici actuale, dar mai ales de umor. În mai puțin de doi ani de la înființare, proiectul celor patru covăsneni, proaspăt absolvenți de liceu (Cătălin Bernard, Bogdan Radu, Edi Brandabura și Adelina Muntean), are deja motive de mândrie: un videoclip cu peste 107.000 de vizualizări, peste 1.800 de urmăritori pe Instagram, peste 1.400 de abonați pe canalul de Youtube și aproape 600 de urmăritori pe Facebook.