Skip to content
- Prietenia ungaro-poloneză poate fi un exemplu pentru ţările europene, dar în special pentru ţările Europei Centrale şi de Est – a afirmat ieri László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar. Kövér a adăugat că Ungaria este acum din nou de aceeaşi parte şi în sistem de alianţe cu Polonia, „însă acum avem probleme cu aliaţii noştri, de exemplu, în privinţa crizei migraţiei”. Această provocare însă creează o legătură între Ungaria şi Polonia – a semnalat László Kövér. Preşedintele Parlamentului ungar consideră că ţările Grupului de la Vişegrad (V4) sunt legate între ele de aceleaşi interese şi valori. Potrivit afirmaţiei sale, în prezent există o serie de elemente de legătură care inspiră guvernele celor patru ţări să încerce să acţioneze, într-o cooperare pragmatică, pentru interesele comune, întrucât „noi toţi am înţeles faptul că UE (…) este scena luptelor de interese”.
- Maghiarii din Transilvania care trăiesc în diasporă şi în grupuri compacte sunt dependenţi unii de alţii, ceea ce obligă UDMR-ul să ia măsuri ? a declarat Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen ieri dimineaţă, la Bistriţa, în cadrul manifestării organizate cu prilejul Zilei Diasporei Maghiare. Kelemen a amintit faptul că UDMR a iniţiat în urmă cu câţiva ani un parteneriat între judeţele din Ţinutul Secuiesc şi judeţele în care maghiarii trăiesc în diasporă, iar acum completează această cooperare prin acordarea unui loc cu şanse de reuşită pe listele cu candidaţii la alegerile parlamentare din judeţul HR pentru un candidat dintr-un judeţ din care acesta nu ar avea şanse să intre în Parlament.
- Festivalul Internaţional ‘Serile de chitară’ Festivalul Internaţional ‘Serile de chitară’ continuă marţi, 15 noiembrie, de la ora 19, la Institutul Balassi, cu un concert de muzică veche care îl are ca protagonist pe lutistul István Kónya. Unul dintre cei mai apreciaţi lutişti ai Ungariei, primul muzician din această ţară care obţine în 1994 o diplomă de absolvire (lăută, archlute, chitarrone, teorbă) a unui important centru de muzică veche din Olanda, Kónya István aduce în prim-plan figura celui mai important lutist din epoca Barocă, Sylvius Leopold Weiss.
- În primăvara anului viitor, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna va deschide un birou de informare turistică. Potrivit colaboratoarei Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Kopacz Zsuzsa, biroul de informare turistică va avea un rol în acoperirea lacunelor, deoarece turiştii şi localnicii care vor vizita acest birou, vor putea primi informaţii despre întreaga regiune.
- Centrul de cercetări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic pregăte?te o nouă ofertă de petrecere a timpului liber din preajma sărbătorilor de iarnă: împodobirea bradului sub apă. Coordonatorul centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a declarat că dore?te ca în perioada următoare să instaleze un brad în lacul artificial de la Dalnic, brad ce va putea fi împodobit, sub apă, de către persoanele interesate. Szabó a precizat că activitatea va avea loc cu aproximativ o săptămână înainte de Crăciun, fiind deschisă tuturor celor interesa?i. Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor ?i a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992.
- Astazi, la ora 19.00 in Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucuresti se va lansa cartea lui Zalán Tibor (Dramaturgia maghiară contemporană în limba română). Zalán Tibor s-a născut în 1954. Din ianuarie 1996 până în 2007 a lucrat ca secretar literar la Teatrul Kolibri din Budapesta, apoi la Teatrul de Păpuşi din Zalaegereszeg; în prezent are aceeaşi încadrare la Teatrul Jókai din Judeţul Békés, iar în paralel predă dramă, teoria genului dramatic şi istoria teatrului la Facultatea de Arte Aplicate, la Universitatea Esterházy din Eger şi la Liceul de Artă Theba, respectiv la Institutul de Teatru din Békéscsaba.