-
Reprezentanţii juridicii ai eparhiei reformate din Transilvania au fost chemaţi la ANRP în vedere reanalizării situaţiei imobilului Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe.
- Potrivit unei sentinţe definitive, la secţia maghiară a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, programele de practică în limba română sunt legale. Conform sentinţei definitive pronunţate ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este nefondată şi în consecinţă se respinge contestaţia formulată împotriva sentinţei primei instanţe de Asociaţia pentru Învăţământ Medical şi Farmaceutic în Limba Maghiară din România (MOGYE), Uniunea Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania. ? a declarat avocatul reclamanţilor, Előd Kincses.
- UDMR-ul a depus, ieri, un nou proiect de lege la Camera Deputaţilor prin care solicită punerea în practică a prevederilor Chartei Limbilor Regionale sau Minoritare. UDMR-ul cere ca, în unităţile administrativ-teritoriale în care ponderea cetăţenilor minorităţilor naţionale este de peste 20 % din numărul locuitorilor sau numărul lor este de cel puţin 5.000, în instituţiile care oferă servicii sociale şi medicale personalul încadrat să fie vorbitor şi al limbii respectivei minorităţi naţionale. ‘România nu a implementat, încă, prevederile Chartei Limbilor Regionale sau Minoritare, asumate prin semnarea documentului în anul 1995. Dacă şi-ar fi respectat angajamentele, atunci cazuri precum cel al elevei din judeţul Covasna nu s-ar fi întâmplat – a afirmat deputatul UDMR, Kerekes Károly, iniţiatorul proiectului de lege înregistrat, azi, la Camera Deputaţilor.
- Ungaria va susţine în continuare autorităţile de la Berlin şi îl va sprijini cu unele iniţiative pe cancelarul german Angela Merkel? (referindu-se la planul Schengen 2.0.) – a declarat premierul ungar Viktor Orbán ziarului german Bild, cu prilejul întâlnirii cu fostul cancelar Helmut Kohl.
- Profesorii din Ungaria au declanşat o grevă de o zi în semn de protest faţă de accentuarea controlului guvernului conservator asupra educaţiei. Sindicatele din învăţământ au declarat că negocierile dintre guvern şi profesori privind salariul lunar, orele de lucru şi curicula şcolară nu au înregistrat niciun progres. Greva de o zi reprezintă punctul culminant al unei campanii întregi de suspendări ale orelor de predare de către profesorii furioşi pe metodele de centralizare aplicate de guvernul Fidesz. La preluarea puterii, în urmă cu şase ani, Fidesz a preluat controlul asupra şcolilor, care erau coordonate de consiliile locale, şi le-au concentrat sub conducerea unui singur organism de stat, din care fac parte la ora actuală 120.000 de profesori în întreaga ţară.
- Aproape treizeci de membri ai Sindicatului Sanitas Covasna au pichetat ieri sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe, nemultumiţi de nivelul scăzut al salariilor, de inechităţile salariale şi nerespectarea drepturilor ce li se cuvin. Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că în judeţ deficitul de personal din sistem se situează la aproape 30%.
- Centrul de Cultură Arcuş organizează azi, 21 aprilie, ora 18, un concert cameral susţinut de Antal Zalai la vioară ?i József Balogh la pian (ambii din Budapesta). Concertul va avea loc la Sf. Gheorghe la sediul CCA, Casa Bastion str. Oltului, nr. 6.
- Azi, la ora 19, în Cinemateca Eforie se proiectează filmul Sarajevo (dramă din 1940), subtitrat în limba română. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ISTORIA FILMULUI MAGHIAR. Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Budapesta a iniţiat în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. Pelicula regizată în 1940 de Ráthonyi Ákos este o raritate a cinematografiei dinainte de 1945, pentru că abordează într-un mod surprinzător de îndrăzneţ şi cu exigenţă o tematică foarte delicată: vâltoarea, tensiunea, prejudecăţile, suspiciunile numeroaselor naţiuni de pe teritoriul Ungariei dinainte de Primul Război Mondial.
-
Partea a II-a a emisiunii, ?Cotidiene? este realizată de Forró László. Tema abordată: Gyerkó László, membru al Consiliul Concurenţei prezintă atribuţiile şi activitatea instituţiei