A miniszterelnök „a sajtószabadság elleni kirívó támadásként” értékeli és „határozottan elítéli” az orosz bíróság csütörtöki döntését, amelyben elrendelte egy román újságíró letartóztatását.

A kurszki törvényszék szerint a Hotnews román portál riportere, Mircea Barbu határsértést követett el, amikor más, azonosítatlan személyekkel együtt belépett Oroszország területére az ukrán hadsereg által elfoglalt régióban.

„A független sajtó Orosz Föderáció általi elítélése egységesebbé és elszántabbá tesz bennünket a szólásszabadság és a sajtó azon jogának védelmében, hogy állandóan keresse az igazságot” – írja a Facebookon közzétett bejegyzésében Marcel Ciolacu kormányfő.

Az ukrán sereg augusztus 6-án indított offenzívát Oroszország kurszki régiója ellen azzal a céllal, hogy elvonják az orosz csapatokat a folyamatosan araszoló kelet-ukrajnai frontról. Az ukrán kontingensbe beépült újságírók körül a HotNews munkatársa a tizenötödik, akinek a nevére letartóztatási parancsot és nemzetközi körözést adtak ki illegális határátlépés miatt, amit az orosz büntető törvénykönyv öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.