Magyarországon, de Románia-szerte is számos megemlékezést szerveznek ma az 1956-os magyarországi forradalom kitörésének évfordulója alkalmából. 68 évvel ezelőtt Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket. Ezek között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A magyar forradalom és szabadságharc mély hatást gyakorolt a romániai közvéleményre is, a leverését követően Romániában is számos megtorlás következett. Snagovon ma délben Magyarország bukaresti nagykövetségének szervezésében megkoszorúzták azt az emlékművet, amely Nagy Imre egykori magyar miniszterelnök és társainak fogvatartása helyén állít emléket az akkori hősöknek. Az emlékműnél koszorút helyezett el Magyarország bukaresti nagykövetsége, az RMDSZ bukaresti szervezete, a bukaresti idősek klubja, valamint a Carrom forradalmár szervezet.

A megemlékezésen Buday Richárd bukaresti alprefektus, a fővárosi RMDSZ szervezet és a Petőfi Művelődési Társaság elnöke szólt a megjelentekhez.

Este 6 órától a Zalomit utcai Petőfi Házban a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai mutatnak be ünnepi műsort. 7 órától a bukaresti Liszt Intézetben megnyílik Orosz István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező és író grafikai kiállítása.

Forró László/SRR