A Romalimenta Élelmiszeripari Munkáltatói Szövetség a mezőgazdasági miniszter múlt heti bejelentésére reagált. Florin Barbu azt nyilatkozta, hogy egy készülő sürgősségi kormányrendelet szerint korlátozni fogják minden Romániában feldolgozott élelmiszertermék árrését. Az intézkedés több tízezer hazai terméket érintene. 

Az élelmiszeripari munkáltatói szövetség hétfői közleményében kifejti, hogy az árakba történő állami beavatkozás „egy szükséges rossz”, az ilyen intézkedéseket azonban csak rendkívüli helyzetekben és korlátozott ideig kell alkalmazni. Az alapélelmiszerek kereskedelmi árrésének korlátozása az eredeti tervek szerint három hónapig lett volna érvényben, de már másfél éve alkalmazzák, és most az eredetileg kijelölt 14 termékről valamennyi élelmiszertermékre ki akarják terjeszteni az intézkedést, korlátlan ideig. A Romalimenta képviselői azt is hangsúlyozták, hogy bár valamennyi uniós tagállamban problémát okozott az élelmiszerek árának emelkedése, egyik ország sem vezetett be árréskorlátozást.

Hasonlóan vélekedtek múlt héten a kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének (AMRCR) képviselői, akik szerint az ilyen intézkedések negatívan érintik a teljes élelmiszerláncot, és hosszú távon komoly piaci egyensúlyhiányt idéznek elő. 

A romániai ökogazdálkozdók szövetsége ellenben egyetért a kormány kezdeményezésével. Szerintük ezzel csökkennek az eladási árak, de sem a termelők, sem a feldolgozók nem sínylik meg, mert az alacsonyabb árak az eladások növekedését és nagyobb forgalmat eredményeznek.

Darvas Enikő/SRR