Az uniós tagállamok kötelesek elismerni a más tagállamban végrehajtott nemváltoztatást – döntötte el tegnap az Európai Unió Bírósága (EUB) egy transznemű román állampolgár ügyében, aki a Brexit előtt az Egyesült Királyságban változtatta meg nemét és keresztnevét.

Az AFP és az EFE hírügynökségek beszámolója szerint az ügy érintettje egy Romániában nőneműként anyakönyveztetett személy, aki 2017-ben Nagy-Britanniában megváltoztatta a nemét és a keresztnevét. Arian Mirzarafie-Ahi a román hatóságoktól is kérte, hogy a román hivatalos dokumentumaiba is vezessék be az utónevére és a nemére vonatkozó módosításokat, igénylését azonban elutasították, ezért a román igazságszolgáltatáshoz fordult. Az ügy a bukaresti törvényszékre került, amely az EUB-hoz fordult annak tisztázására, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a román hatóságok határozata, amellyel elutasították iratainak kiigazítását. Az EUB tegnapi döntése értelmében „ellentétes az uniós polgárok jogaival az, ha valamely tagállam megtagadja a valamely más tagállamban jogszerűen megváltoztatott utónév és nemi identitás elismerését”.

A bíróság ugyanakkor azt is megállapította, „az a körülmény, hogy az Egyesült Királyság már nem az Unió tagállama, nem befolyásolja az uniós jog alkalmazását ebben az esetben”, a jogvita alapját képező változtatások ugyanis a Brexit előtt, illetve az azt követő átmeneti időszakban történtek. „E változást tehát úgy kell tekinteni, hogy arra az Unió egyik tagállamában került sor” – tették hozzá.