Több mint 120 év, 1902 óta a legalacsonyabb a vízszint a brazíliai Amazonas-vidék legnagyobb városának, Manausnak a folyami kikötőjében, veszélyeztetve a gabonaexportot és térség számára létfontosságú szállításokat.

Tavaly óta az átlagosnál alacsonyabb esőzés – még az esős évszakban is – sújtja az Amazonas vidékét és Dél-Amerika nagy részét, aminek következtében egy évtizede a legsúlyosabb erdőtüzek pusztítanak Brazíliában és Bolíviában.

Tudósok előrejelzése szerint az Amazonas-vidék várhatóan 2026-ig nem nyeri vissza teljesen a megszokott páratartalom-szintjét.

Tavaly az aszály humanitárius válságot okozott. Idén a hatóságok már riadókészültségben vannak. A szárazság által súlyosan érintett Amazonas államban legkevesebb 62 településen rendeltek el szükségállapotot, amely a polgári védelem szerint több mint félmillió embert érint. A szélsőséges időjárás Dél-Amerika nagy részét érinti, a Paraguay folyón szintén minden idők legalacsonyabb vízszintjét mérték. A Paraguay Brazíliában ered, Paraguayon és Argentínán áthaladva ömlik az Atlanti-óceánba. Ugyanez az extrém hőség és szárazság járul hozzá az Amazonas-vidéken és a szomszédos Pantanalban, a világ legnagyobb vizenyős területén kialakuló erdőtüzekhez.

Bolíviában szintén rekordméretű az erdőtüzek várhatók a brazil űrkutatási intézet szerint.