Az izraeli légierő az éjszaka Libanon fővárosát támadta. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább hatan meghaltak, miután találat érte egy lakást Bejrút központjában, nem messze az ENSZ-székháztól, a miniszterelnöki hivataltól és a parlamenttől. Az áldozatok valamennyien a Hezbollah síita terrorszervezethez köthető egészségügyi hatóság dolgozói volt.

Izrael szeptember vége óta rendszeresen csapásokat mér az ország azon területeire, ahol erőteljes a milícia jelenléte, de ritkán lőtte a főváros központját.

A szerda késői csapás előtt nem volt figyelmeztetés.

Korábban legalább nyolc izraeli katona életét vesztette a Hezbollahhal folytatott összecsapásokban Dél-Libanonban, ahol Izrael a hét elején korlátozott szárazföldi behatolást kezdett. A régió lakói közben Izrael megtorlására készülnek a hétfői iráni ballisztikus rakétatámadást követően.

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői szerdán kiadott közös nyilatkozatukban komoly aggodalmukat fejezték ki az elmérgesedő közel-keleti helyzet miatt, ugyanakkor továbbra is lehetségesnek ítélték a diplomáciai rendezést, kiemelve, hogy a régióra kiterjedő konfliktus nem szolgálná senki érdekét.

Washingtoni közlés szerint Joe Biden amerikai elnök az Irán támadására adandó válasz összehangolását sürgette a megbeszélésen, ideértve újabb szankciókat is a teheráni vezetéssel szemben. Biden később újságírókhoz szólva elmondta, hogy nem támogatna egy esetleges támadást Irán nukleáris létesítményei ellen.

Önmegtartóztatásra szólítanak fel a világ vezetői

Véget kell vetni a szemet szemért alapú erőszak halálos körforgásának a Közel-Keleten – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), elítélve Irán Izrael elleni rakétacsapását.

A világszervezet 15 tagú vezető testülete azt követően ült össze, hogy Izrael légicsapással végzett a libanoni Hezbollah vezetőjével Bejrútban, Teherán pedig kedden masszív rakétatámadással válaszolt Izrael területe ellen, olyan aggályokat keltve, hogy a jelenlegi konfliktus kiterjedt közel-keleti háborúba csaphat át.

Az uniós főképviselő támogatásáról biztosította az ENSZ-főtitkárt

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön támogatásáról biztosította António Guterrest, miután Izrael nemkívánatos személlyé nyilvánította az ENSZ-főtitkárt.

Josep Borrell a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta, támogatja Guterrest fáradhatatlan erőfeszítéseiben, hogy békét teremtsen minden konfliktusban, különösen a Közel-Keleten.

„Elítéljük az ENSZ-főtitkár ellen irányuló indokolatlan támadásokat, valamint az ENSZ humanitárius alkalmazottai közötti, elfogadhatatlanul sok áldozatot” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Izrael külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy a zsidó állam nemkívánatos személlyé nyilvánította az ENSZ-főtitkárt, mert nem ítélte el „egyértelműen” Irán előző napi Izrael elleni súlyos rakétatámadását, és ezért a portugál politikus nem léphet be az országba.