A dunai árhullám tetőzése október 2-án és 3-án várható – mondta a Román Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Sorin Lucaci. A szakember a Marcel Ciolacu miniszterelnök által összehívott tanácskozás végén tartott sajtótájékoztatót.

Sorin Lucaci elmondta, hogy csütörtökön a Duna vízhozama az országhatárnál 6800 köbméter volt másodpercenként. A legfrissebb adatok szerint a maximális szint körülbelül 7500 köbméter lesz másodpercenként, és a Zsíl, az Olt, az Arges és a Bodza vízgyűjtő területeiről hozott vízmennyiséggel együtt elérheti a 9500 köbmétert másodpercenként. A szakember hozzátette, hogy ez egy ‘kezelhető vízmennyiség’, mert másodpercenként 10 ezer köbméteres vízhozam alatt az ár még a gátak vagy a Duna mentén lévő védművek alsó szintjét sem éri el. Gondok csak akkor adódhatnak, ha a vízhozam eléri a 13.500 köbmétert másodpercenként, de erre nem számít a Román Vízügyi Főigazgatóság.

Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt és Teleorman megyében várhatók problémák a heves esőzések miatt a hét végén, oda szükség esetén 330 tűzoltót küldenek segítségül – mondta Raed Arafat. A katasztrófavédelmi államtitkár a Marcel Ciolacu miniszterelnök által összehívott tanácskozás után beszélt erről és elmondta, hogy már a hét elején arra kérte a prefektusokat, a megyei vészhelyzeti bizottságokat és a helyi hatóságokat, hogy azonosítsák a veszélyeztetett – mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő – személyeket, és fontolják meg az előzetes evakuálásukat.