A fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése ellen tiltakoztak vasárnap a projekt helyszínén, a Tuzla-Podişor gázvezeték végénél a Greenpeace Románia aktivistái, követelve a beruházás azonnali leállítását.

Hétfői közleményében a környezetvédő szervezet megállapította: miközben Románia még mindig a pusztító árvizek következményeit nyögi, a hatóságok és a kormány zöld utat adnak egy hatalmas fosszilistüzelőanyag-beruházásnak, amely szerintük gyorsítaná a klímaváltozást. A közlemény szerint a román hatóságok szemet hunytak a beruházás engedélyezési eljárásának jogszerűtlensége fölött. A környezetvédő aktivisták úgy vélik: komoly kérdéseket vet fel az engedélyezési eljárás objektivitásával és az érintett intézményekkel kapcsolatban, hogy a Neptun Deep szárazföldi földgázvezetékének megépítése még a beruházás beindításához szükséges összes engedély megszerzése előtt megkezdődött. 

A szervezet szerint a Neptun Deep tengeri infrastruktúrája két Natura 2000 területet érint. Ezenkívül a 300 km hosszú Tuzla-Podişor szárazföldi gázvezeték nyolc Natura 2000 területen halad át. A Greenpeace Románia az OMV Petrom és a Romgaz vállalatot, a tuzlai önkormányzatot és más állami intézményeket is beperelte már az engedélyezési eljárások szabálytalanságai és a Fekete-tengerbe kerülő mérgező anyagokra vonatkozó kulcsfontosságú adatok átláthatóságának hiánya miatt.

2024.
Darvas Enikő/SRR