A dunai árhullám Dévénynél tart, Budapesten várhatóan szombat délután, este tetőzhet a folyó a 2013-as vízállásnál 40-50 centiméterrel alacsonyabban, 846 centiméteren; a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra – mondta ma reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök közölte, a védekezésben résztvevők rendkívül magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat.

A miniszterelnök ismertetése szerint a Lajta holnap Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítve. Közölte, jelenleg 544 kilométer hosszúságban folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. Orbán Viktor komoly, fontos sikernek nevezte, hogy 2013 után 435 milliárd forint értékben hajtott végre a kormány árvízvédelmi fejlesztéseket, beruházásokat. Ezek eredményeként most több helyen nincs szükség további védekezésre, mert a megépített védművek jól működnek és megtartják a vizet. Kérdésre válaszolva a 2013 után épült védművekről azt mondta, a mostani árvíz minőségpróba, most derül ki, hogy alkalmasak-e arra, amiért megépítettük őket, mert most kerülnek először nyomás alá. A sok politikai okoskodásra se tér, se szükség nincs, inkább árt, mint használ – közölte, jelezve, „együttműködésre vagyunk ítélve”.

A Duna budapesti tetőzését a magyar főváros felkészülten várja, minden árvízivédelmi munkálattal elkészültek a szakemberek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Jelenleg 1677 katona teljesít szolgálatot országosan a védekezésben, és 24 órán belül további 4000-el bővíthető ez a létszám, bárhol, ahol szükséges – mondta ma a magyar honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a váci Duna-parton.