Romániának sikerült megszereznie a legfontosabb tisztséget az Európai Bizottságban, amelynek az alelnökeként a román biztos mintegy 235 milliárd euró felett rendelkező portfóliót fog irányítani – jelentette ki tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsának elnöke, Mihai Tudose európai parlamenti képviselő. Tudose bírálja Siegfried Mureşan liberális EP-képviselőt, aki szerinte nyilatkozatával jelentékteleníteni akarja Románia sikerét.

Siegfried Mureşan tegnap azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a román biztosjelölt ‘tartalmatlan’, ‘nulla konkrét hatáskörrel rendelkező’ portfóliót kapott az Európai Bizottságban. Mureşan szerint ez a poszt az ‘ellenkezője annak’, amit korábban a kormányfő ígért.

Ursula von der Leyen, a leendő EB elnöke levélben tájékoztatta majdani feladatköréről az oktatásért, kultúráért, foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosi tisztségre, illetve az emberekért, készségekért és képzésért felelős EB-alelnöki posztra javasolt Roxana Mînzatut. 2025-ben be kell mutatni a szociális jogok európai pillérének végrehajtásáról szóló új cselekvési tervet, amely tartalmazza a 2030-ra kitűzött szociális célok eléréséhez szükséges folyamat lépéseit. Az EB emberekért, készségekért és képzésért felelős alelnökének a szakszervezetek és a versenyszféra képviselőivel közösen jövő év elején be kell mutatnia az európai szociális párbeszéd új paktumát – derül ki Ursula von der Leyen leveléből.

Az emberekért, készségekért és képzésért felelős EB-alelnök hatáskörébe tartozik majd továbbá az EU első szegénység elleni stratégiája, a lakásokhoz való hozzáférés európai terve, a munkahelyi biztonsági és egészségi körülmények javítása, a munkaerő-mobilitás erősítése, a szociális biztonság koordinálásának korszerűsítése, egyszerűsítése és digitalizálása.