Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke ma délben mutatta be az új összetételű Európai Bizottság tagjelöltjeit az Európai Parlament plenáris ülésének keddi munkanapján.

Roxana Mînzatu megkapta az emberekért, kompetenciákért és képzésért felelős ügyvezető alelnöki posztot az új Európai Bizottságban. „Ez a demográfia védőernyője alá tartozik… azokra a területekre fog összpontosítani, amelyek társadalmunk egyesítéséhez elengedhetetlenek” – hangsúlyozta Von der Leyen.

Várhelyi Olivért egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta az Európai Bizottság újraválasztott elnöke. Ő lesz felelős a közös európai egészségügyi unió felépítéséért, valamint ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát.

A német politikus bejelentette, hogy az új Bizottság rugalmasabb lesz, egymáshoz kapcsolódó pozíciókkal, és már nem egyszerű alelnöki posztok lesznek, hanem hat ügyvezető alelnök.

Tizenegy nő lesz az új csapat tagja, a biztosi kollégium 40%-a, annak ellenére, hogy Von der Leyen teljes nemi egyenlőséget akart elérni. Ez is nagy siker – emelte ki –, hiszen állítása szerint a tagállamok eredeti javaslatai szerint a nők aránya 22 százalék volt.