Az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal sújtott négy georgiai állampolgárt – köztük két kormányzati tisztségviselőt, amiért „erőszakosan elnyomták a békés gyülekezés szabadságát a demokratikus folyamatban (…) részt vevő georgiaiak számára” a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló, májusban elfogadott törvény elleni megmozdulásokon.

Büntetőintézkedésekkel sújtották a georgiai belügyminisztérium különleges ügyosztályának vezetőjét, Cviad Harazisvilit és helyettesét, Mileri Lagazaurit, akik felügyelték a tüntetéseket erőszakos elfojtó biztonsági erőket. Az amerikai tárca szerint az ügyosztály által fenntartott erőszakhoz hozzátartozott a békés tüntetők – köztük ellenzéki politikusok – megverése. A minisztérium hozzátette, hogy Harazisvili személyesen is részt vett tüntetők verbális és tettleges bántalmazásában.

A szankciós listára került Konsztantin Morgosia, az Alt-Info médiavállalat alapítója és Zurab Maharadze médiaszemélyiség is, akiket a tárca hamis hírek, valamint gyűlöletbeszéd és fenyegetések terjesztésével vádol.

Az amerikai külügyi tárca továbbá több mint 60 kormányzati, önkormányzati, rendvédelmi tisztségviselőt, üzletembert, illetve parlamenti képviselőt sújtott beutazási tilalommal a demokrácia aláásása címén a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló georgiai törvény miatt, amely az Európai Unió mellett az Egyesült Államok kemény bírálatát váltotta ki. A vonatkozó törvény előírja, hogy a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek „külföldi befolyást érvényesítő ügynökként” kell regisztráltatniuk magukat, és pénzbírságot, valamint szigorú közzétételi követelményeket vezet be a jogsértések esetére.

Tavasszal heves tömegtüntetések törtek ki Georgiában a szabályozással szemben.