Befogják a román hatóságok a Transzfogarasi út mentén turistalátványossággá vált „kolduló medvéket”, mert azok veszélyt jelentenek a turisták testi épségére – közölte tegnap Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta: a térségben jó ideje jelen lévő állat az utóbbi időszakban agresszívvá vált, ezért bocsával együtt befogják és a Brassó megyei Zernyest medverezervátumába szállítják.

A következő hetekben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal pannókat helyeztetnek ki az út mentén, melyeken figyelmeztetnek, hogy „az a medve, melyet etetnek, halálra van ítélve” – mutatott rá a miniszter. A tárcavezető ezzel arra utalt, hogy az elmúlt években a Transzfogarasi út térségében élő medvék „koldulni kezdtek” az úttest mentén, miután az arra járó turisták élelmet dobtak nekik, hogy közben fényképezhessék, filmezhessék őket. A kicsit sem veszélytelen kaland nem egyszer szinte tragédiába torkollt, a közösségi oldalakra feltöltött videók szerint az állatok olykor agresszívvá váltak, és rá akartak támadni az őket etető turistákra.