A belga kormány hétfőn határozottan elutasította Magyarország azon tervét, hogy az Európai Bíróság által júniusban kiszabott 200 millió eurós bírság megtorlásaként, buszokkal szállítanának migránsokat Brüsszelbe – írja az Euronews.

Habár eddig egyetlen busz sem indult el Röszkéről, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban reális forgatókönyv-e egy ehhez hasonló akció, Hadja Lahbib belga külügyminiszter „az európai kötelezettségeknek ellentmondó provokációnak” nevezte az ötletet. „A migrációs politika közös kihívás, amelyet minden tagállamnak rendezett módon és szolidaritással kell kezelnie” – tette hozzá.

Az Euronews emlékeztet, hogy a vita az Európai Bíróság azon ítélete miatt alakult ki, mely szerint Magyarország súlyosan megsértette az uniós jogot amikor a menedékjoggal kapcsolatos korlátozásokat vezetett be. A bíróság 200 millió eurós pénzbüntetést rótt ki Magyarországra, és további 1 millió eurós bírságot minden napért ameddig a jogsértés fennáll.

Nicole de Moor belga migrációért felelős államtitkár közölte, hogy amennyiben a buszos akció elkezdődik, Belgium nem fog együttműködni.